En ny dörr öppnas

Jamen visst är det så! Efter många, långa år har det äntligen hänt. Vi tog och planerade in en långhelg, med kalkylerat fint väder, för att slita bort det gamla och ta in det nya. Draget och kärvandet från ytterdörren skulle äntligen få ett slut. Å den där glasdelen, ja den skulle bort/byta plats å skepnad. Nu var det dags för det nya att ta plats! Men att så här såg det ut innan vi startade projekt "ny entre": 
 
 
På insidan är det en ganska smal del för ytterkläder/skor. Garderob har aldrig varit att tänka på där då ytterdörren sitter för nära åt höger (från insidan sett). Det är en sån där sak vi hoppas kunna få ändring på (med tiden) genom att börja med att skapa en bredare plats. Alltså flytta på dörren så den sitter där glasdelen är, så långt åt vänster det går.
 
Vår vision var enkel. Ta bort glaset ur glasdelen, byta ut det mot träskivor, sätta den delen till höger och sen in med nya ytterdörren till vänster. Men att i det här huset är det aldrig något som går enkelt! Det vet vi ju vid det här laget. Så tur var det att vi boka in en långhelg, för det behövdes! Bara nedmonteringen krävde sitt, när vi nu skulle återanvända ena delen och inte ville skada den. Ytterdörren satt nämnligen fast rätt rejält i glasdelen. Så där gick åt lite huvudbry och massa tid innan vi fått ned/bort allt. Men lagom till natten hade vi ett stort hål på framsidan. Öppet hus så att säga, haha. 
 
 
Dag två är alltså dagen när allt ska byggas upp igen. Vi skrapar bort färg på fd glasdelen och sätter i träskivor. Måttar in den delen till höger i 'hålet' och ser till att det sitter rakt och bra. Så. Dags för ytterdörren. Den är tung! Då utrymmet vi sätter den i är mellan tegel har vi inte plats för att häkta av själva dörren från karmen. Eller, nja, häktat av hade vi kunnat gjort - men då inte haft utrymmet att häkta på den igen. Vilket vore så mycket enklare! Neej. I vårt fall måste dörren sitta på medan vi fixar. Suck, va extra jobbigt. Å med min fingerskada sen i vintras som satt sina spår blev det lite trixigt. Hur som lyfter vi dit dörren och sätter den rakt och fint från utsidan sett. Men? Va? Det är nu vårt större huvudbry börjar! Kolla in det här: 
 
 
Den nya ytterdörren är inte lika djup som den gamla var. Det blir ett glapp på insidan!  Men asså, hur kunde vi missa att tänka på den detaljen? Kommentaren "ja jag skulle aldrig ge mig på att byta en ytterdörr" började eka i huvudet, ihop med andra tankar. Trötta och fundersamma på vad vi gett oss in i tog energin och orken totalslut där ett tag. Hade vi åtagit oss lite för mycket? För förutom glappet som uppstod hade vi längst till vänster en lite för stor glugg mellan dörren och tegelväggen. Formad som en kil. Jaa, för varför skulle det vara rakt här när det inte är det någon annanstans i huset??
 
Vi började bolla tanken om vart det var bäst att ha glappet. Insidan? Utsidan? Trötta huvuden ville inte tänka att ta bort allt. Börja om. Inte med den millimeterprecision allt sattes dit. Och hur kunde vi lösa kilgluggen som blev, hur blev den ens till? Asså, näe. Det var inte en kul kväll. Men att till slut kom vi ändå fram till att det bästa var att helt börja om igen. Hur jobbigt det än kändes var det värt det långsiktigt. Ta bort en hel dags jobb och såga bort det för stora djupet på glasdelen, så att vi kunde få till det med rak linje på in OCH utsidan. Vi hade aldrig blivit nöjda med resultatet annars. Frågan vart nu mera om allt skulle sättas så långt in mot hallgolvet vi kunde, eller så långt ut i ytterkant vi kunde? Extra tröskel inne? Extra jobb med hel kant runt alla sidor på utsidan, inklusive ny plåt i nederkant? Phu! Tankarna snurrar medan vi tar ner och sågar av djupet på glasdelen. 

 
Dammigt blev det och för att kunna såga kortsidorna enkelt fick vi ställa oss på gatan/uppe vid staketet. Hahaha, måste sett så kul ut när allt sågspån snöa rakt över mig som stod där nere! 

Jaha, så dag tre och fyra fick bli till att sätta upp allt på nytt igen med lite extra fix som tillkom. Vi valde att låta allt följa innerkant, närmast hallgolvet. Kändes mest naturligt och snyggast så från insidan. Utsidan fick lösa sig med att få trälister/karm runt sig för att dölja isolering/glappet. Å så fick plåtslagaren göra en djupare plåt till nederkanten. För att kunna låsa dörren fick vi skaffa oss lite nya skruvar i längre modell, men det var ju en småsak jämförelsevis med andra utmaningar vi hade i detta projekt. Men asså ser ni? Isolerat, färdigmålat och allt vad det nu mera var så blev det ju väldigt fint! 

 
Med fönster i dörren får vi fortfarande ett härligt ljusinsläpp. Tycker det är så fint med dörrar som har fönster! Å nu sitter dörren närmare ringklockan oxå, så att nu kanske folket som kommer på besök kan se den och använda den, haha. Alltid varit knackningar och ett "Ojdå, jaha, HAR ni en ringklocka?!" Så småningom ska stolen som står där bytas ut mot en pall som får plats vid sidan om. Å som sagt, förhoppningsvis får vi till en garderob åt ytterkläderna. Så tråkigt titta på hur dom hänger där huller om buller. Sen är det ju dom där vattenrören som går runt där upp vid taket, sen vattenläckan vi hade i våras. Dom skulle behövas göras lite mer osynliga. Men att en sak i taget! Nu så här efter 18 år har vi äntligen fått till den nya entren/dörren in i vårt liv. Så stolta och glada att vi lyckades fixa det. Å lagom till att vi skulle jobba igen oxå. Härligt kunna stänga och låsa om sig då! 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Livet ticar på

Att vara anhörig och medmänniska, mitt i livets berg och dalbana.

RSS 2.0