Personifierade låtar

Alltså, det här med hur musik kan påverka en. Hur du kan ha musik för olika känslolägen. Som tröstar, stöttar, peppar... Musik är betydelsefull. Å nu när jag har bytt jobb och fått en resväg. Jaa, då gillar jag oftast att ha bara tystnad. Att få bara vara med mig själv och mina tankar. Eller släppa allt och inte tänka alls, utan enbart njuta av naturen som sveper förbi utanför vindrutan. Fast, det var ju det där med musiken!
 
Nu när det har varit tufft har jag flera gånger velat lyssna till musik. Och då inte vilken som helst. Utan musik som jag känner igen, som betyder något och lugnar min själ. Som tränger bort allt vad ångest heter och som får mig att känna annat. Eller egentligen är det nog tvärtom. Jag vill gråta och släppa fram tårarna, för att sen kunna fokusera på det jag ska. Iallafall... Jag har låtar som jag förknippar med personer. När jag lyssnar på en specifik låt är det som att jag har personen med mig. Å vilka låtar/personer är det som finns där då? Jo.
 
Till att börja med är det tjejen, min underbara dotter. För att känna hennes närhet och kärlek lyssnar jag på Victor Leksells låt 'Svag'. Vet egentligen inte varför det blivit just den? Kanske för att det är en av de första låtarna som hon fastnat för och 'skrålat' till. Precis i perioden efter att hon utsattes för mobbing och sen bytte skola. Då lyssnade hon bland annat på den här låten varje dag, riktigt högt. Den känns väldigt 'hon'. Bara inledande raderna "Visa dom hur stark du är, låt dem aldrig se dig fälla tårar." Hm, jaa. Det var ju lite så hon gjorde. Hon ville inte visa sig svag. Ville inte berätta fullt ut vad som pågick. Försökte vara stark och stå emot. Lilla hjärtat! Om jag vetat och förstått! Det här är låten som gör att jag har hennes klokhet och kärlek med mig när jag går till jobbet just nu. 

Sen har vi ju killen, min finaste son. För att känna hans närhet och kärlek lyssnar jag till Darins låt 'Ja må du leva'. Egentligen är det en sorglig historia bakom till varför det blivit just den som personifierar killen. Från första sekund jag hörde den här låten har den fått mig att känna sorg och smärta. Jag förknippar den med killens självskador och självmordstankar. Från texten: "Vart du än i världen hamnar, vart du än i livet tänker stanna. När det känns som allting rasar, finns det alltid någon väg tillbaka./.../Ett andetag, den tid du har kvar. Ja må du leva idag." Jag tolkade ord och fraser till annat än hur den kanske är tänkt. Men samtidigt som den smärtade mig då att lyssna till, så kan jag allt oftare idag känna en sån enorm tacksamhet och glädje över att han faktiskt finns kvar. Jag har min kille kvar i livet och han finns med mig genom den här låten. 

Å så har vi ju lillsyrran min. Alltså min tvillingsjäl. Vi må ha en krokig och brokig relation. Men att innerst inne är vi ju så tajta med varandra och känner enormt för varandra. Så pass att vi faktiskt nästan går lite isär och itu ibland. Vi har haft våra pauser i livet. Men det har aldrig skilt oss åt! Vi kan vara hur långt ifrån varandra som helst (både psykiskt och fysiskt), men att i hjärtat och själen är vi närmare än närmast. Å har vi det tufft och svårt, ja då hejar vi på varandra, stöttar upp och tänker på varandra. Oavsett paus eller inte, vi finns där! Alltid! Vi kan hata och älska varandra i samma andetag. Kärlek! Vilken hennes låt är? Jamen självklart! Eller näe, allt annat än självklart om du lyssnar till texten, förutom just den här raden: "Oh, i think that i've found myself a cheerleader, she is always right there when i need her."  Låten med OMI, Felix Jaehn Remix. Den är lillsyrrans och min låt! Vi tänker alltid på varandra när vi hör den. Å med den finns hon där med sin kärlek och hejarop hos mig när jag kämpar mig genom dagar. 

Finns ytterligare en låt som just nu är den perfekta 'billåten' för att stötta mig själv och hitta rätt fokus. Det är 'Dagen efter imon' med Wahlberg. Lyssna bara till dessa textrader: "Var nog med vilka val du gör idag för du är inte lovad dagen imorn. Ta vara på din tid, bada i glädje, smörj ditt livs hjul så du får mera glid. Låt ingen dra ner dig, du har kära i ditt liv som ser dig. Ibland känns livet som att de går fel så bara vänta för de vänder snart ska du se. Var nog med vilka val du gör idag, för du är inte lovad dagen imorn. För dina val påverkar allt omkring dig, även dagen efter imorn. Men håll ditt huvud högt, jo, för det kommer även en dag efter imorn." Alltså, jag kan vara stolt över den jag är! Hålla huvudet högt och stå för dom val jag gjort, för dom betyder något. Jag är inte fel! Jag kan möta morgondagen och känna att jag har gjort mitt bästa, med dom förutsättningar och det mående jag haft! Ingen är perfekt, men jag är åtminstonde good enough. Å det kommer en bättre tid, det måste ju vända nångång, snart! 

Nu kanske några sitter och funderar på 'vilken låt har hon för sin man då?'. Jaa ni. Där finns ju liksom inte en specifik låt. Absolut, bröllopsvalsens låt kunde ju vara en. Det är det ju såklart! Men där finns så många fler. Fast egentligen är det mer av musikstilar/artister som får mig att ha min man med mig. 'Dagen efter imon' är ett exempel på det. Skulle aldrig lyssnat till den om det inte vore för inverkan av att min man är just den han är. Han har liksom breddat musiken i huset! 

Det jag sitter och funderar på medan jag skriver det här inlägget är ju, finns det fler som har personifierade låtar? Låtar som gör att även ni har någon kär närmare er? Å är ens 'personifierad' ett riktigt ord? 

Livet ticar på

Att vara anhörig och medmänniska, mitt i livets berg och dalbana.

RSS 2.0