Fyrverkeriernas existens

...om dessa kan man tycka mycket och olika!
 

Jag tänker så här, att på nära håll får jag se och uppleva hur svårt det kan vara med smällare och fyrverkerier. Det är inte en rolig aspekt av det hela! Och samtidigt så är jag inte den som finns vid sidan hos de som har det svårast. Hur ofantligt mycket större ångest, stress och oro det finns hos flera andra där ute. Obegripligt för mig! Men för att börja i min egen ende...

 

För ett år sen så skrev jag ett inlägg på bloggen lite om hur vi gör på nyårsafton. Kom då bland annat in på det här med fyrverkerier:

 

Fyrverkerierna är inte helt förknippat med en lugn stund. Här är det allt ifrån att det är öronbedövande, till oro kring katastrofer som kan inträffa. Så jaa, helt harmoniskt och vackert skådespel för ögonen blir det ju inte riktigt! Katten här hemma blir orolig och springer runt och till sist gömmer sig någonstans. Så det blir liksom ytterligare en dimension av påspädning till att fyrverkerier inte kopplas ihop med bara positiva känslor. Det blir någon kort minut som det är intressant att se på dem. Å då är det oftast så att den minuten infaller inte samtidigt för alla! Herrejösses, när jag tänker efter är tolvslaget rätt förknippat med allt annat än hjärtliga 'Gott Nytt År' rop och klirr i glasen.

 

Här kan ni läsa hela inlägget som tar upp om mysfaktorn med att gå på bio på nyår! Ett hett tips!
http://livetticarpa.blogg.se/2015/december/nyars-mys.html

 

Så! Det där med tolvslaget på nyårsnatten, det är för mig en ambivalent situation att 'se fram emot'. (Kan man skriva så? Ni hänger med vad jag menar va?!) Sen finns det ju fler perspektiv att ta på hela situationen!
 

Som den här om vem som ska fyra av fyrverkerierna. Den som är 'glad i hatten' och vinglar fram för att det ska bli kul med smällar och färgsprak? Eller barnet som 'så gärna' vill testa för det ser så spännande ut? Tonåringen som vill imponera? Säger bara så här: Det ska enligt mig vara en vuxen utan alkohol i kroppen! Allt för att minimera riskerna för skador och olyckor. Det borde vara det enda rätta!

 

Har just delat mitt egna inlägg sen 3 år tillbaka på min privata facebook-sida. Där skriver jag så här:

 

Nu är de snart dags igen... Nyår. Visst är de härligt! En dag som för många innebär glädje, fest, vänner, fyrverkerier... Men, det finns oxå en annan sida. Det finns många barn, vuxna och djur som absolut INTE gillar nyår. Just på grund av fyrverkerierna. Som inte enbart skjuts vid tolvslaget, det börjas ibland flera veckor innan och pågår även efteråt.

 

Tänk er att vara rädda för något, att vara rädd för de där ljudet av smällande. Helt oförberett rycka till i obehag och skräck av ett högt otäckt ljud... Oavsett om du är ett djur med mycket bättre hörstyrka än vi, eller om du är ett barn som upplevt krig, eller vad nu än orsaken är. Det kan inte vara roligt att behöva utstå denna rädsla. Att kanske tom behöva ha lugnande för att ens få det outhärdligt.

 

Jag tycker att det vore högst rimligt att ha begränsningar till när fyrverkerier tillåts användas. Jag tycker det borde vara fler som visar respekten och empatin till att det finns de där ute, djur och människor, som mår dåligt av fyrverkerier.
Så även om du själv (precis som jag) gillar att se på fyrverkerier, begränsa användandet!
Å ha ett trevligt nyår!

 

Vill med hela det här blogginlägget väcka en tanke om reflektion i HUR och NÄR ni (om ni) använder fyrverkerier, samt i VEM som fyrar av dessa. Har ingen som helst aning om vad era erfarenheter kring detta är? Eller hur ni tänker kring det? Här har ni några av mina! Var rädda om er och de ni har omkring er! Ha en försiktighet och en eftertanke om hur ni gör med fyrverkerier kring tolvslaget (som ni mer än gärna får hålla dessa raketer till!).

 

Hoppas att ni alla kan få ett trevligt nyår!

 

Livet ticar på

Att vara anhörig och medmänniska, mitt i livets berg och dalbana.

RSS 2.0