När ska jag lägga mig?

Sommarlovet pågår för fullt, dagarna och veckorna försvinner en efter en. (Hjälp, det är snart slut!) Känns som vi gör allt och ingenting samtidigt. Betar av dom där att göra sakerna, fixar och donar. Bryter av vårt eget med att hjälpa andra i familjen. Det händer grejer lite hos oss alla. Blandar det fysisk/praktiska fixandet med sökning av information och kunskaper. Där finns alltid nåt att lära mer av. 

Hur som, sommarlov! Ungdomarna njuter av dagarna på sitt egna vis. Återhämtar sig. Å iår så har vi en deal. Japp! Det är fritt fram att lägga sig exakt när dom själva vill. Jorå! Så är det. Men att det ingår i överenskommelsen att klockan den står på ringning en viss tid. Å när den ringer är det dags att gå upp och äta frukost. Jo. Oavsett hur sent du gått och lagt dig - ungdom som vuxen - så tar vi och startar dagen med gemensam frukost! Samlar ihop oss och lägger en plan för dagen. Alla vet vad som händer, vem som har behov av vad eller vem som gör vad eller vem som skulle behöva hjälp med något. Överblicken i vad som sker, samtidigt som du kan anpassa dig och ditt till övriga. 
 
Tänk att det här är en av dom bästa sakerna. Å perfekt tajming i att ge ungdomarna förtroendet att själva styra sänggåendet. Helt, inte bara delvis som tidigare år. Dom har med glädje tagit i hand på överenskommelsen och har med stolthet lyckats förvalta den väl. Verkligen. Några gånger har det blivit sena nätter, så klart, det hör ju till! Att få prova på och själv känna konsekvensen och känna känslan i hur det blev, om det var värt det. Dom har även reflekterat och korrigerat själva vartefter dom kännt av behovet av sömnen. Där har varit några tillfällen med tidiga kvällar oxå, haha! Gullungar, så söta när dom insett att dom blev nog lite fööör trötta.
 
Tycker ändå dom ska ha en stor eloge för hur dom axlar ansvaret i att få lära sig förhålla sig till något. Känna efter själva och lära sig vad deras egna kroppar har behov av. Vad just dom mår bra av? Å vi vuxna har kunnat skippa tjat och resonerande och förklarande av vad dom borde göra. För de har själva märkt av det, konstaterat. De har lärt sig genom att få göra. Vi var där nu, när dom var mogna nog att se hela helheten. Absolut var uppe sent om du vill, men att dagen efter har fortfarande sitt.
 
Nog om det! Som dom flesta av oss märkt av den här sommaren så är det ju varmt och torrt. Solen skiner dag efter dag och regnet är högst frånvarande. Vilket gjort att hos oss har ett tält och en hammock åkt fram!
 
 
Där har ungdomarna turats om att sova ute i den svala sommarnatten. Ja, i hammocken vill säga. Tältet kändes för varmt, även om det va mysigt. Så härligt ändå att få ligga och spana ut mot natthimlen. Inget skydd har ju behövts över för om det skulle börjat regna. Nix, bar himmel och nattens alla ljud har fått göra sina intryck på den som sovit där. Mysigt!
 
Pst, asså ser ni den så kallade gräsmattan? Den är alldeles torr och tråkig. Förutom det nysådda gräset där vi grävt fram mer berg då! Där skvätter vi på lite vatten ibland för att hoppas på att det ska rota sig och bli en del av befintlig gräsmatta. Ser lite kul ut just nu. Gammalt halvdött och nytt levande, sida vid sida. 

Men att, nu ska vi ta oss en sväng till mormor och morfar. Så skönt att kunna vistas mer hos varandra! Sen är det ju det där större projektet som aldrig tycks bli klart. Slukar hela semestern. Ni ska få se! Det blir superbra! (Tror jag det när det drömts om i över 15 år!) På återhörande! Å hoppas ni alla har det bra vart ni än är! 

Livet ticar på

Att vara anhörig och medmänniska, mitt i livets berg och dalbana.

RSS 2.0