Flexibilitet genom struktur

Jamen visst, vår 'tidstavla' (som jag kallar den) hjälper oss att få ordning och struktur på dagarna. Den ger förutsättningarna och ramar in hur dygnet fortgår. Egentligen så heter den MEMOdayplanner och kommer från företaget Abilia - vi har fått den som ett hjälpmedel via en arbetsterapeut på HAB/BUP.
 
Först lite praktiskt:
Till vänster är dygnets vakna timmar markerade med siffror och med en röd lampa för varje kvart, som slocknar vartefter tiden går. Vi har även satt ditt en magnetremsa med urtavlor då killen har lättare för att se tiden med en analog klocka. Vidare på höger sida är lamporna blåa och markerar natten. Hela tavlan är magnetisk och är som en whiteboard. Så det går utmärkt att både skriva eller sätta upp magneter/ha bildstöd. Dagarna finns med som magnetremsor och har sin 'rätta' och egna färg. Vi sätter upp dagens namn längst upp till vänster för att tydliggöra vilken dag schemat gäller för. Sen har vi efter nattens timmar nere till hö satt upp nästkommande dag och skriver där sådant som kan vara bra att förbereda sig på redan innan. Där finns även röda 'pluppar' och pilar man kan använda sig av för att markera någon händelse lite tydligare. Uppe i högra hörnet har vi satt vilka månaderna är och markerat den månad vi är på med en magnetring. Det finns en hel del man kan göra och använda tavlan till, exempelvis så finns där även larm man kan ställa in till en händelse/klockslag (har inte provat den). Möjligheterna är många och det gäller att anpassa utifrån det behov individen har.
Här nedan ser ni en exempelbild på tavlan som vi använder den:
 
 
Tanken med hela den här tavlan, i alla fall för oss, är att ha en förberedelse och minska stress/oro. Den hjälper även till med att få in rutiner och struktur på dagen, samt visar på tiden. Tidsuppfattning är inte alltid det lättaste. Vad hinner man egentligen på en dag? Hur lång tid tar olika saker? När bör man få in en måltid med ny energi för kroppen? När är det dags att sova för att få sin återhämtning? Jaa, tavlan är bra till många saker! Vad sa vi att vi skulle göra? Att hålla sig till det överenskomna! Eller finns det utrymme för kompromisser och spontana ideer?
 
På ett sätt är det lättare för oss att vara flexibla utifrån att ha en rutin/struktur. Märkligt?! Egentligen inte! För om vi har en plan som minskat stressen och oron, ja då går det lättare att vara flexibel då alla mår bättre i utgångsläget. Vi vet vad vi har att förhålla oss mot och kan föra en dialog med varandra. Vi kan SE vad som är möjligt genom att använda tavlan. Vi får väldigt konkret koll på vad saker behöver för tid och hur dagen 'behöver' se ut.
 
Tydligast blir vårt behov av tavlan de dagar vi glömt av eller inte orkat fylla i den. Som inför midsommarafton. Det blir krockar direkt i hur dagens upplägg bör vara för att allas behov ska tillgodoses på ett rimligt vis. Eller inför skoldagar. Vem kör dit barnen? Vart äter de frukost? Händer något särskilt under skoldagen? När är det dags att åka hem? (Till hösten kompletteras den med följdfrågan HUR åker de hem?) Vad gäller när man väl kommit hem? När är det dags för vad? osv... Står inte svaren på frågorna och lite till så blir det lätt hänt att vi hamnar i stress/oro över att inte veta. Tics, tvång och ångest ökar och upprörda/negativa känslor tar överhanden lättare. Situationer blir svårare att hantera helt enkelt.
 
Så summan av kardemumman är väl att tavlan är till stor hjälp för oss! Den är ett riktmärke för hur dygnet ser ut och vad det innehåller. Finns fler perspektiv vi kan ta på tankar kring tidstavlan. Men de här är lite av det mest grundläggande kring den för oss. Med det sagt så kanske det kan finnas en lite mer förståelse och respekt för att vissa, som vi, behöver ha en förberedelse för hur dagarna ser ut. Det finns orsaker bakom till varför vi har den - bättre välmående! Vi kan visst vara spontana, men inte till vilken utsträckning och pris som helst! Vi frågar och ber om information, planering kring helheter (även detaljer ibland) och annat för att kunna förbereda. Vi minskar stress och oro, ökar därmed det positiva och kan njuta mer av tillvaron. Vi ökar vår livskvalite i familjen!
 
 

Livet ticar på

Att vara anhörig och medmänniska, mitt i livets berg och dalbana.

RSS 2.0