Ta-da, en grillaltan

Jamen visst är det så! Vårt lite större projekt som vi arbetat med i flera veckor nu har varit en grillaltan. Den som vi längtat efter i över 15 år nu. Som vi såg framför oss redan när vi flyttade in i det här huset. Jaa, sooom vi längtat efter rätt tillfälle att få göra det här. Spana in detta: 
 
 
Blev lite skillnad, kan en ju gott påstå! Å det här hade aldrig blivit verklighet den här sommaren om det inte vore för att min man fick en summa pengar. Det var helt och hållet hans pengar och hans beslut vad han ville göra med dom. Valet föll sig ganska fort och enkelt. En grillaltan! Att få samla ihop grillarna till ett ställe (där röken inte far in i sovrumsfönstret, host, host) och där dom inte är ivägen för annat. Utan att dom får sin givna plats i trädgården, det kändes toppen! Så planen var att börja med en rektangelformad altan med uteklinkers (absolut brandsäkerhetstänk på den!). För att sen se hur vi ville tänka vidare. Svetten lacka i högsommarvärmen när vi påbörjade bygget. Räkna, mäta, såga, gräva, gjuta, skotta grus, borra, fixa och dona. Å lika 'fort' som den delen vart klar, jaa, då undra vi varför vi skulle vänta med att göra den där andra delen som skulle vara till för hammocken och sista kvällssolen? 

 
En liten parantes; ser ni hur vi redan planerat in att det ska finnas något här på kortsidan? Där med plattorna som går från framför uterummet, som liksom stannar i ingenting där ute på gräsmattan. Har sett lite lustigt ut under åren, men vi har ju alltid vetat att det är för vi ska ha ett avstamp mot en altan där. Gäller tänka långsiktigt! Hade ju inte varit kul om dom plattorna slutat jämsmed huset, tycker vi.
 
Jaja. I alla fall. Vi måttade ut och försökte konkretisera med karonger hur mycket större vi ville ha/kunde ha det. Sen var det bara till att plocka fram alla verktyg och göra om allt igen. Utöka plattformen! Rektangeln skulle få sällskap av en 'trekant'. Vår första tanke var att ha trätrall på den delen. Men när vi fick klart den första delen och det vart så snyggt med uteklinkersen (gissa om vi var osäkra och nervösa på den innan vi såg dom?!) ville vi fortsätta med uteklinkersen. Det innebar oxå en utmaning i att vi själva vart tvugna att dela på plattorna, där vart det blir snett på plattformen. Hua, den var skakig och osäker. Men jisses vad bra vi gjorde det! Inte en enda skiva gick till spillo, phu! Å lika fort vi hade kapat/fått en ruta klar för platta så la vi dit dom. Varför vänta tills hela underredet vart klart liksom? Bråttom, bråttom se resultat och hålla motivationen uppe. 

 
Det var så härligt att få klart grunden och plattformen så långt! Känslan, stoltheten. Glädjen i att få förverkliga en dröm. Underbart (slitsamt!). Nu var det 'bara' resten kvar. Kolla, fundera, mäta, leta, rita upp... Ja, hur skulle vi göra spaljen? Fanns några saker vi ville utgå ifrån. Så vi startade med att - återigen - gräva och gjuta för att få dit stolpar på plats. Det var liksom den "enkla" biten. Asså det här har varit en sån process! Varje detalj och steg i bygget har tagit sitt i tålamod, konkretiserande kommunikation, övervägande av alternativ och jaa... sakta men säkert lyckades vi. Med x antal 'fel-gör-om-gör-rätt-vi-glömde-tänka-på-suck-vi-är-inte-byggare'. 

 
Vi prövade lägga spaljemönster på olika sätt med hjälp av papper. Och vi sågade vinklar åt fel håll, med fel antal grader och jaa, jisses. Lyckades med fel färgval som vi trodde vart rätt och smart då vi har den på andra ställen på huset, men såg för &#@% ut, så grunda med den och köpa mer av annan färg som blev slutresultatet och perfekt. Å båda burkarna tog slut, så inget gick till spillo! Å då regnet kom lagom till vi började med den här delen av projektet så, jaa, då fick vi in ännu mer stök i uterummet. Som vi inte alls kunnat nyttja som vi brukar iår. Rena hinderbanan av saker och material, och verktyg överallt. Urstökigt! Kolla: 
 
 
Lite bakom kulisserna till det braiga vi gjorde. Det va faktiskt lite komiskt i hur vi ena dagen stod å svor och var irriterade på röran och att vi aldrig hann sitta ner njuta av sommardagarna. Samtidigt som vi nästa dag kunde skruva upp några till spaljedelar och känna hur snyggt det blev, och stoltheten i att vi lyckades. Snacka berg och dalbana! Svåraste var att få till kortsidan på spaljen, där den går ner i vinkel. Hua vilket huvudbry det blev där! Men ack så fint när vi väl fick ihop det. Å så skönt sitta gunga lite smått där i kvällssolen! 

 
Måste ändå imponeras av oss. Lagom till skolan börja igen fick vi det klart. Grinden har blivit målad, fått sina beslag samt hasp och sitter på plats det med. Vi har även fått ditt uteköksdelar från ikea i hörnet. Lite småpyssel kvarstår, som att keramikgrillen ska integreras i ena köksskåpet, å alla skåp ska få hjul under sig för att lättare kunna flyttas runt/ut från väggen vid användning. Vatten ska kunna kopplas på i köksbänken/hon. Ja. Å så är det den där frågan... om rosbusken ska stå kvar eller tas bort? Vi vet inte. 


Va tvungen gå ut ta ett kort på det sistnämnda, hua va gråmulet och ruggigt det är! 

Livet ticar på

Att vara anhörig och medmänniska, mitt i livets berg och dalbana.

RSS 2.0