Vart tittar du?

När du sitter i bilen, vart tittar du? Vart fäster du blicken mest? De finns en liknelse vid hur du kan se på ditt liv, med att sitta i framsätet på en bil. Som en vägledning i hur du kan tänka för att hjälpa dig själv. När du sitter i bilen så slänger du ibland en hastig blick i backspegeln, men den mesta av tiden tittar du framåt genom framrutan.
 
Backspegeln är liten. Den symboliserar dåtid. Allt som redan har varit. De är passerat och har blivit till dåtid. Ibland tittar vi bakåt. Vi har minnen. Vi påverkas av vår dåtid. Tar erfarenhet från den med oss in i nutid. Backspegeln är liten. Finns en tanke med de! Dåtid är dåtid. Vi kan plocka gobitarna ur den, minnas stunder vi haft, ta lärdom av vår historia...men blicken bör fortfarande vara mer framåt...
 
...mot framrutan som är stor och vid. Den symboliserar vart vi är på väg, mot framtiden. De finns alla möjliga vägar att välja. Finns massor att se och ta in. Fäster vi blicken för mycket bakåt...då missar vi möjligheter som ligger framför oss, eller rent av så skapar de ett kaos framför oss. Är vi däremot öppna för vad vi har framför oss, ja då ökar våra chanser till att få ett rikare liv. Vi har uppmärksamheten med oss och kan ta in alla de där möjligheterna och alternativen som ligger framför oss.
 
Ibland längs vägen kommer de hinder eller ett stopp. Vi behöver pauser. Vi behöver stanna upp och andas ibland. Samla oss för att kunna fortsätta vår väg framåt. Röja undan något som ligger ivägen för oss.
 
Ibland längs vägen finner du medpassagerare. Du väljer vilka som följer med på din resa. Vissa är med dig en kortare sträcka, andra är med dig längre. Oavsett så finns de där och berikar din tillvaro!
 
Ibland längs vägen står de skyltat vart du ska åka. Du får hjälp med vart du åker säkrast och bäst just nu. Du får hjälp med den tryggaste vägen som leder dig vidare framåt.
 
Ibland längs vägen går de sakta eller väldigt mycke uppför. Andra gånger går de väldigt snabbt och rentav utför. Men någonstans, någonstans rätar de oftast ut sig. Går i en mer 'lagom' takt. Det finns långa breda raksträckor och de finns slingriga småvägar. Det är lite olika! De förgyller din tillvaro.
 
Liknelsen vid att sitta i en bil och vart man fäster blicken... Tycker om den! Sen kan man lägga till en hel del symbolik kring hur du färdas i bilen och vad de kan stå för. Som de exempel jag just gett, ibland längs vägen... Det är inte alltid lätt att efterleva denna liknelse! Men jag tycker ändå att den är bra att ha med sig i tanken. Som en påminnelse till sig själv, vart var de jag skulle titta? Vart är jag på väg? Vad finns där för möjligheter?...
 
 [email protected]
 
 

Livet ticar på

Att vara anhörig och medmänniska, mitt i livets berg och dalbana.

RSS 2.0