Mediciner...

...ja dom finns det gott om i detta hus! Känns som ett helt apotek ibland. Till killen har vi fixat en sån där dosett att lägga medicinerna i. Den visar både veckodag och när på dagen medicinen ska tas. Även om han inte fixar att sköta det här själv idag, så bygger vi upp en strategi för hur han kan tänka med att ta den i framtiden själv. Vilken som tas när och vilka dagar. Det blir även väldigt uppenbart med den att se när man missat tagit medicinen! Får bättre koll och överblick med dosetten helt enkelt!
 
 
En del av medicinerna killen tar är korttidsvekande. Det vill säga de börjar att hjälpa inom en kort tid och för en viss tid framåt det dygnet. De har en snabb effekt. Sen finns det andra som är långtidsverkande. När vi justerar i den medicinen tar det upp till 8 veckor innan vi eventuellt märker skillnad. Så den fasas in och ut långsamt! Och det gör vi nu!
 
För en gångs skull håller vi på med att fasa ut en medicin! Vi har 'alltid' satt in mediciner eller bytt ut mediciner. Aldrig tagit bort, för att på riktigt bli av med medicinen. Vi har provat ta bort under kort tid för att se skillnad - i samråd med läkaren förstås! - vad händer om han inte tar en viss medicin, eller vad händer om vi minskar dosen? Det är ett sätt att utvärdera medicineringen. Väga fördelar mot nackdelar. Även ett av de bästa sätten att för killen rent konkret känna och märka skillnad när han tar/inte tar medicinen. Det hjälper honom att kunna yttra sig i vad han tycker. Vilket är väldigt viktigt att ta hänsyn till, även om vi vuxna har ansvaret och sista beslutande rätt i hur vi gör. Vad vi ser och tror blir det bästa.
 
Tillbaka till det jag ville belysa; nu håller vi alltså på att försöka fasa bort en medicin! Hurra säger jag! För det är inte så man jublar åt alla tabletter man ger sitt barn. Så få som möjligt är riktlinjen. Samtidigt känns det oerhört bra med att ha medicinen som ett komplement/ett hjälpmedel. Det är faktiskt trots allt så att medicinen skulle vi aldrig ge om vi inte såg att den ger mer fördelar än nackdelar! Den är till för att höja livskvaliten för killen! Just den här som vi nu ska fasa ut, den kan vi med all säkerhet minska i dos på. Och har vi tur kanske vi kommer kunna fasa ut den helt! Vi får se med tiden vad som händer. Den tar lång tid att fasa bort i små steg i taget, då det är den långtidsverkande. 
 
Den enkla förklaringen till varför vi kan göra detta är att en av de nyare medicinerna vi satt in troligen kan hjälpa både mot vissa saker som den här medicinen varit mot, samt mot en del andra. Så om allt går vägen har vi i en medicin något som hjälper mot fler saker. Snarare än ha flera mediciner mot olika saker. Det tycker jag låter bra!  
 
Nu håller vi tummarna att vi kan fasa bort en medicin helt! Utan att det påverkar livskvaliten och måendet i en negativ mening.
 
Å föresten, apropå mediciner. Har sett att killen snurrar till den rosa/vita kapsel-medicinen innan han tar den. Undrade en dag vad han gör. Enkla svaret vart att texten på båda sidorna skulle vara mot varandra på samma sida, då hjälper den bättre! Jaha! Så kan de vara med OCD!
 
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Livet ticar på

Att vara anhörig och medmänniska, mitt i livets berg och dalbana.

RSS 2.0